Så inreder du matplatsen på bästa sätt
Så inreder du matplatsen på bästa sätt

Så inreder du matplatsen på bästa sätt

En matplats är en viktig del i ett hem. Det är här du och familjen samlas efter en lång dag och pratar om allt mellan himmel och jord. Det är också här du bjuder på god mat till dina vänner eller bara sitter själv och kopplar av med en härlig kopp kaffe. Matplatsen kan antingen vara i samma rum som köket eller i ett fristående rum. Det beror normalt på hur din lägenhet är utformad och hur planlösningen ser ut. Oavsett vilket kan du med enkla medel skapa en rofylld och inbjudande matplats där det går att spendera timmar utan problem.

Vilka matstolar ska jag välja?

Matstolarna är en stor del av en bra matplats. De ska vara snygga men samtidigt bekväma att sitta på. Du kan antingen välja fristående matstolar eller sådana som går i samma stil som matbordet. Butiken Boconcept har flera stilrena matstolar som gör sig perfekt i vilket kök som helst. Det spelar ingen roll om du har en lantlig eller minimalistisk stil. Det finns även varianter med mer utstickande design för dig som vill ha en rolig tvist på det hela. Matstolar är normalt möbler som du har väldigt länge så här kan du gärna spendera lite extra pengar på hög kvalitet.

Få matplatsen att kännas ombonad

Det kan vara en utmaning att få matplatsen att kännas ombonad och hemtrevlig. Lösningen på detta är att välja ljusa och naturnära färger som ger ett väldigt mjukt intryck. Lägg gärna på en större duk på hela matbordet för ett lugnare intryck. En ljus taklampa kommer också få matplatsen att kännas mer inbjudande. Bryt av med färgade matstolar för att skapa lite mer liv i rummet. Du kan låta denna färg gå igen på tallrikar och dukar och underlägg som en röd tråd runt hela matplatsen.

Var inte rädd för blommor och växter

Finns det något bättre än att alltid ha färska blommor hemma? Om du inte vill ha blommor eller buketter på bordet kan du ställa dem på en fönsterbräda i närheten. Sätt dem i matchande krukor och vaser som går i samma stil som matbordet. Gör det till en vana att köpa hem färska blommor varje vecka. En blomstrande bukett är också ett enkelt knep om du vill få lite mer färg vid matplatsen.

Satsa på rätt porslin

När du ska välja porslin bör det också gå i samma stil som resten av matplatsen. Köp gärna serier i samma stil för att det ska bli mer enhetligt. Om du vill vara riktigt ambitiös kan du duka upp matbordet precis som i en inredningsbutik. Ta gärna tips på nätet för hur du kan göra en vacker dukning och låt dig inspireras. Det är också roligare att bjuda hem vänner och bekanta på middag om matbordet är riktigt fint dukat. Sedan är det bara att börja umgås och utnyttja matplatsen.