Lampor är en viktig del av inredningen
Lampor är en viktig del av inredningen

Lampor är en viktig del av inredningen

Lampor spelar en stor roll i inredningen och fyller olika typer av funktioner. Hos Lampgallerian kan du hitta all typer av belysning du kan tänkas behöva i ditt hem. När du ska välja lampor till ditt hem ska du fundera på vad du gör för något i rummen och välja lampor efter det. Gå igenom alla rummen i bostaden och optimera belysningen.

Inredningstips

Lampor fyller olika funktioner och är ofta utformade efter syftet. Lampor kan delas in i tre olika kategorier som är allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Därför är det bra att fundera på vad lampan ska fylla för funktion i rummet och sedan välja en lampa som är anpassad efter det. Ett bra tips är att installera en dimmer i taklampan för att kunna tända upp ordentligt vid behov men även kunna minska ljusstyrkan och få en mysigare belysning. Ett annat bra tips är att punktbelysa platser eller föremål som du vill fokusera lite extra på. Det kan till exempel vara en snygg möbel eller en tavla. Med lampor går det att skapa väldigt bra effekter i ett rum.

Olika typer av belysning

Allmänbelysning är belysningen du vill ha om du ska städa eller arbeta i ett bra ljus där du ser bra. Glödlampan behöver vara stark för att ge ett bra ljus. Vill du kunna använda samma lampa till en mer dämpad belysning ska du installera en dimmer och använda en glödlampa som är dimbar. Då får du stämningsbelysning som kan se ut på lite olika sätt. För en stämningsbelysning ska du helst använda en glödlampa som ger ett varmt ljus. Funktionsbelysning är en riktad belysning som till exempel en läslampa vid soffan.

Belysning i olika rum

I köket behövs ofta en bra taklampa och sedan en lampa vid matbordet som ger ett mer mjukt och mysigt ljus. I badrummet är det bra att ha en takbelysning och en belysning vid badrumsspegeln. I hallen passar det bra med en allmänbelysning som ger bra ljus. Du kan med fördel kombinera det med en lampa som ger stämningsbelysning. Vardagsrummet är ett rum som ofta behöver alla tre typer av belysning. Det är inte ovanligt att ett vardagsrum har upp till tio olika lampor.