Inred med akvarium
Inred med akvarium

Inred med akvarium

Ett akvarium är både inredning och hobby. Även om det inte är fiskarnas liv du vill studera i detalj kan ett akvarium ge en ny dimension till ditt hem. Att bara ägna en stund åt att titta på de lugnt simmande fiskarna och de sakta svajande växterna är som balsam för en stressad själ.

Skaffa akvarium

Börja med att se till att din försäkring innehåller skydd för vattenskada från akvarium, innan du fyller upp ditt akvarium med vatten. Om olyckan skulle vara framme är det tryggt att veta att försäkringen täcker skador och renovering. På Villaförsakring.se kan du enkelt jämföra olika försäkringar och hitta den som passar dig bäst. Det kan behövas ett tillägg till den vanliga försäkringen för läckage från ett akvarium.

Själva behållaren kan se ut på många sätt. Det behöver inte vara en fyrkantig behållare; det kan vara allt från en böjd vägg till en glasskål. Generellt kräver ett större akvarium mindre skötsel än ett litet. Det finns en mängd fiskar och växter att välja mellan, fråga i djuraffären och börja gärna med de mer lättskötta. Generellt är ett sötvattensakvarium lättare att sköta än ett saltvattensakvarium. Saltvattensfiskar har dock starkare färger än sötvattensfiskar, så det kanske är värt att jobba lite extra med det. Om man vill kan man ha ett akvarium med bara växter, då kallas det holländskt.

Prata framför akvariet

Visste du att svåra samtal är lättare att ha med sina barn och ungdomar om man inte tittar rakt in i varandras ögon utan att båda tittar rakt fram. Ett knep är att ta de där svåra samtalen i bilen, men ett bättre alternativ är vid akvariet. Man kan börja med att följa livet under vatten, prata några ord om fiskarna och sen när stämningen är lugn och harmonisk ställa den där svåra frågan och prata om det som verkligen är viktigt.

Känsla av semester

Ett levande akvarium är ju också så himla snyggt. Undervattensväxternas böljande rörelser ger hela rummet en känsla av semester. Faktum är att med ett akvarium och matchande växter, såsom palmer och gröna växter i amplar, kan man få till känslan av dramatisk regnskog i sitt vardagsrum.

Matchande inredning

Som i all inredning är det bra att bestämma sig för en stil eller ett tema. Du kan låta akvariet vara basen och ta upp mönster och färger i rummet i övrigt från det. Alternativt har du ett tema som kan förstärkas med ett akvarium. Exempel på det är att ha ett busigt sjörövartema och låta skattkistan ligga på ”havets” botten. Med en clownfisk i akvariet kan man få en härlig effekt med en kudde i soffan med Nemo på.

Ljud av porlande vatten

Hur man arrangerar luftpumpen i vattnet kan man reglera hur mycket eller litet man vill att det ska porla och låta. Vill man ha ett litet vattenfall så går det också att ordna. Reningen kan till och med göras i flera kärl med vattenfall och pumpar emellan.

Belysning

Belysningen är oerhört viktig, i första hand för att fotosyntes. ska fungera. Det är från ljuset växterna får sin energi och solens strålar in genom fönstret räcker in till så extra belysning är nödvändigt. Dessutom kommer växter och fiskar mer till sin rätt. Satsa på bra kvalitet och en timer som styr ljuset dag och natt.