Inredningsdetaljer som sätter prägel
Inredningsdetaljer som sätter prägel

Inredningsdetaljer som sätter prägel

När man väl har lagt grunden för hemmet och har valt väggfärg och möbler, är det dags att sätta en mer personlig prägel i hemmet. Då är det dags att ställa sig en rad olika frågor för att få en hint om vilken riktning man vill gå i. Vad vill man uppnå i vardera rum? Vill man ha en varm och mysig känsla eller en kall? Ska inredningen vara lekfull, trendig eller stilren och klassisk? Det är nämligen en viktig del i planeringen så man inte står där med otaliga stilar man inte lyckas få en harmoni i. Enhetlighet är i allmänhet viktigt när det gäller inredning, men det behöver inte betyda att man håller sig enbart till en färg eller samma konstnär. Har man en väldigt blandad stil med influenser från olika håll, kan man kanske lyckas blanda lite olika stilar för att få till sin egen stil till perfektion. Men då gäller det förstås att man har en del saker i åtanke, och några av dem ska vi gå igenom nedan.

Sätt färg på rummet

Ett bra sätt att sätta färg på rummet är att välja nya mattor, gardiner och prydnadskuddar. Tavlor och annan konst som kan pryda väggarna ger rummet ett ordentligt lyft och sätter en personlig prägel. När det kommer till inredningsdetaljer är det bra att välja en färg som får gå igenom rummet som en röd tråd och förekomma på flera inredningsdetaljer i rummet. Om man hittar en tavla eller poster som man verkligen gillar och vill behålla på väggen en lång tid framöver, är det därför bra att välja en med flera färger. Då är chansen större för att den kommer passa in även när nya trendkulörer kommer, som man vill förändra hemmet enligt. När man väl valt motiv, är det dags att välja bland ett stort utbud av snygga svensktillverkade ramar i trä eller trendriktiga metallramar. Om man gillar att följa nya trender och förändra i hemmet kan man välja en inredningsgrund som underlättar det.

Lampor och ljussättning

Något annat som kan förändra ett rum betydligt är lampor och ljussättning. Man kan börja med att välja vilken typ av ljus man vill ha – skarpt eller dovt samt varma eller kalla toner. Ska man ha många lampor kan man variera det så att man kan välja den belysning som matchar den temporära sinnesstämningen. Många har alldeles för få lampor, i synnerhet i stora rum där man behöver flera ljuskällor. Det kan vara värt att investera lite extra i lampor eftersom de ofta kan hänga med i inredningen ett tag. Om man vill att det ska hända lite med inredningen kan man med fördel välja en snygg lampfot, som möjliggör förändring med byte av lampskärmen. Man kan även tänka över var ljuset bör vara och ta hänsyn till om man exempelvis brukar sitta och läsa eller se på tv på en viss plats.

Ovan nämnda inredningsdetaljer kan verkligen ge hemmet en helt egen karaktär, men givetvis finns det ännu fler typer av inredningsdetaljer som man kan arbeta med. Huvudsaken är att man försöker ha ett enhetligt tema med återkommande färger eller material.